zelftest kopen tilburg

Een corona zelftest kopen, waar moet je op letten?

De afgelopen twee jaar heb je ongetwijfeld wel eens een verkoudheid gehad, koorts gehad of een vervelende hoest. De kans is groot dat je je toen hebt laten testen in Tilburg, bij de GGD of bij een commerciële teststraat. Ook wanneer je in contact bent geweest met iemand die het coronavirus bij zich had of wanneer je een festival wilde gaan bezoeken, kan het zijn geweest dat je getest bent op het coronavirus.

Testen op het virus

In het begin van de coronacrisis was het nog niet mogelijk om je te Testen in Tilburg. Toen kon alleen een arts vaststellen dat het om het COVID-19 virus ging. Al snel daarna openden de eerste teststraten van de GGD en kon het zijn dat je zo dertig kilometer moest reizen om je te kunnen laten testen op het virus. Later kwamen daar commerciële teststraten bij en weer later lagen er zelftesten in de schappen. Een corona zelftest kopen is iets wat veel mensen zo lang mogelijk hebben uitgesteld, maar waar anderen juist om zaten te springen. Thuis in de eigen omgeving ontdekken of je wel of niet blootgesteld bent aan het virus, was voor veel mensen aantrekkelijker dan een ritje naar de GGD. Toch is een sneltest kopen niet iets waar je zomaar blind op kunt varen. Maar waar moet je dan op letten bij het kopen van een zelftest?

Heeft de zelftest het CE logo?

Eigenlijk zijn er maar twee criteria om erachter te komen of een zelftest voldoet aan alle eisen. Het eerste criterium is of de test een CE-logo heeft. Als dat het geval is, dan is het een betrouwbare zelftest. De antigeensneltest geeft veelal een betrouwbare uitslag door, mits je de test goed afneemt. Een ander criterium is of er een Nederlandstalige handleiding bij de zelftest in de verpakking zit. Het is namelijk van groot belang dat de test precies zo wordt afgenomen als in de gebruiksaanwijzing staat. Aan een Tsjechische gebruiksaanwijzing heb je dan natuurlijk niets (tenzij je Tsjechisch bent natuurlijk).

Neus- of speeksel zelftest?

Er zijn verschillende soorten zelftesten op de markt. Bij de meeste zelftesten gaat het om een anitgeensneltest waarbij je een wattenstaafje in de neus moet doen, deze vervolgens in vloeistof doopt, waarbij je de vloeistof op een teststrip druppelt. Komen er twee streepjes in beeld, dan is het zeer aannemelijk dat je besmet bent met het coronavirus. Er zijn inmiddels ook speeksel zelftesten op de markt. Deze kun je als een lolly in je mond stoppen en zijn daarom meer geschikt voor bijvoorbeeld kinderen of mensen met een neusaandoening. Deze zelftesten zijn echter – volgens de Rijksoverheid – iets minder betrouwbaar dan de overige zelftesten. Bij een positieve speekseltest kun je er echter wel vanuit gaan dat je daadwerkelijk besmet bent met het virus. De keuze is dus aan jou om te kijken welke test je het liefst wilt gebruiken. Betrouwbare testen koop je onder andere bij de apotheek of online.

Scroll naar top