Reiscertificaat voor vakantie

Reiscertificaat corona

Ondanks de coronapendemie wil je toch af en toe op vakantie. We hebben al heel veel leuke dingen laten schieten, dus als het even mogelijk is trekken we er graag op uit. Helaas is reizen niet meer zo makkelijk als dat het vroeger was. Heel veel landen stellen regels om in te reizen. Dat varieert van het invullen van een reiscertificaat, tot het overleggen van een negatieve coronatest of de verplichting om gevaccineerd te zijn. Lees hier alles over het reiscertificaat

Wat is een reiscertificaat?

reizen

Het reiscertificaat is een gezondheidsverklaring die aantoont dat je negatief getest bent op corona. Je kunt dit certificaat alleen krijgen als je een PCR-test of antigeentest hebt laten doen bij een laboratorium dat is goedgekeurd door het RIVM. Bij dit certificaat krijg je een code waarmee je de uitslag kunt koppelen aan je internationale coronatoegangsbewijs via de CoronaCheck-app. Deze is alleen geldig voor EU-landen en Schengenlanden. 

Is een reiscertificaat gratis?

Een reiscertifcaat is niet gratis. In de zomer van 2021 heeft de overheid de kosten voor het testen om op vakantie te gaan op zich genomen, maar na de zomer zijn ze hiermee gestopt. Het is daarnaast niet de bedoeling dat je een test doet bij de teststraat van de GGD, die is namelijk bedoeld voor mensen die coronaklachten hebben. In veel gevallen is een test van TestenVoorToegang ook niet toereikend omdat dit antigeentesten zijn terwijl je vaak een PCR test nodig hebt.

Wat moet je wel doen?

Wil je een reiscertificaat voor je vakantie dan moet je een afspraak maken bij een laboratorium dat door de RIVM is goedgekeurd. Die kunnen de test afnemen en je daarvoor ook het reiscertificaat geven. De PCR-test kost rond de 60 tot 70 euro en soms betaal je een toeslag voor je reiscertificaat.

Op welk moment doe je een test voor het reiscertificaat? 

Wanneer je de test moet doen is sterk afhankelijk van het land dat je bezoekt. Wil je op vakantie naar Frankrijk dan mag de test niet ouder zijn dan 24 uur, maar voor Zwitserland geld dan weer 72 uur. Bovendien eisen sommige landen een PCR-test terwijl voor anderen een antigeentest ook volstaat. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de regels voor jouw reisbestemming niet zijn veranderd want de ontwikkelingen volgen zichzelf in rap tempo op. Je kunt veel informatie vinden op de website van de Rijksoverheid over reisadviezen. 

Hoe wordt de geldigheidsduur gerekend?

Voor zowel de PCR test als de antigeentest geld dat de tijd genoteerd wordt van afname. Als je test maximaal 24 uur oud mag zijn en je doet de test om 14:00 uur ‘s middags dan is de testuitslag geldig tot 14:00 ‘s middags op de dag na de test.

Hoe lang duurt het voordat ik de uitslag krijg?

Hoe lang het duurt voordat je de uitslag krijgt is afhankelijk van de test die je laat doen en hoeveel je ervoor betaalt. Je kunt in principe de uitslag van een antigeentest hebben binnen 15 minuten en voor PCR-tests geldt dat je de uitslag al binnen 20 minuten kunt krijgen. Let wel, als je de uitslag zo snel wil moet je daar waarschijnlijk extra voor betalen. Meestal kun je kiezen uit de volgende opties:

Scroll naar top